SZUPER INFÓK EGERBŐL - A nyolcadik nap Egerben (2014.08.14.)

2014.08.14.

DSC01350.JPG

A Macok változatos, svédasztalos reggelije minden igényt kielégít – aki ennél többet akar, az nem is reggelizni kíván, hanem kötekedni... Közben nézheti az ember az ébredező várost a teraszról (persze, attól is függ, hánykor volt hajlandó felkelni és, hogy ugye ki mit ért „reggel” alatt). Tehát jól indult a nap, s első programunk a Szuperinfó irodájának megtekintése volt.

DSC01376.JPG

Honfi Gábor, az országos hálózat igazgatója (mellesleg sokszoros magyar távfutó bajnok) és Ebner Béla online főszerkesztő fogadott bennünket. A Szuperinfó című hetilapról tudni kell, hogy Honfi Gábor az eredeti mintaújságot huszonöt éve alapította – így ez az ország első ingyenes hetilapja- , s ma 54 településen  2,5 millió példányban jelenik meg – minden körzetnek van persze saját Szuperinfó változata. Az egri változat különlegessége, hogy a hirdetések mellett tartalmaz egy teljes kulturális oldalt – ami elsősorban Ebner Bélának köszönhető  – úgy gondoljuk, nem kell magyarázni, hogy ez a mai, értékválságban szenvedő világban mekkora jelentőséggel bír. Színészek vagyunk, így számunkra ez duplán szimpatikus és fontos.

DSC01355.JPG

Egy rendkívül olvasott, ingyenes újságról beszélünk, amit a hirdetésekből befolyó összegek tartanak el, s mindenki számára elérhető. Aki fél áron akar mosógépet, biciklit, púpos tevét, tankot, vagy űrhajót venni, az fellapozza a Szuperinfót és így könnyen, gyorsan tájékozódik! Bár online is lehet hirdetést feladni, de a legtöbb esetben két lábon járó hirdetésekből áll össze az újság apróhirdetési rovata.  Igen… két lábon járó… Mikor az ember a saját LÁBÁN megy be a szerkesztőségbe és feladja a maga kis hirdetését. Megnézhettük a „Szuperinfó múzeumot” is, Honfi Gábor egy emelettel lejjebb invitált bennünket, s megcsodálhattuk a fényképgyűjteményét, díjait.

DSC01362.JPG

DSC01357.JPG

Ritka lehet az olyan gyűjtemény, ahol az ember együtt szerepel két nagy, egymással szemben álló párt vezetőjével is. Vagyis ő maga hol van? Középen! Gábor rávilágított arra, hogy a Szuperinfó pártatlan lap –ami mellesleg nyolcszor nyert médiabajnokságot. Az egri újság eredetileg tizenhat emberrel működött, az utóbbi években ez a szám négyre redukálódott.

DSC01372.JPG

 Csináltunk pár fotót a hirdetésfelvevő pultnál, mintha épp lázasan intéznénk a púpos teve- (és egyéb) hirdetési bizniszeket. Érdekes volt belelátni a szerkesztőségi életbe – rólunk is hírt adtak érkezésünkkor és lesz még példa erre, ők is igyekeznek népszerűsíteni a Költözz Egerbe!-projectet. Megköszöntük a szíves vendéglátást, az „idegenvezetést” s már siettünk is a Görög Kávézóba!

DSC01430.JPG

DSC01406.JPG

DSC01399.JPG

DSC01402.JPG

Beugrunk egy kávéra – gondoltuk… mert akkor még fogalmunk sem volt arról, mit is jelent „beugrani” a Görög Kávézóba, ahol az egyszerű kávék mellett több tucat kávékülönlegesség, alkoholos, alkoholmentes italok, üdítők, koktélok, turmixfélék…huhh... egyszóval rengeteg isteni nedű (ha már görög) kapható itt! Persze nem csak italok, meleg és hideg szendvics is kérhető! Reni  egy csokis-banános shake-et, Bálint Jég-kávét (kávé, vanília fagylalt, tejszínhab, csokiöntet) ivott. Mondhatjuk, hogy a shake és a Jég-kávé felért egy-egy ebéddel… Súlyos adagok, nem veszik palira az embert … Autentikus görög környezet kőpadokkal, igazán hangulatos kis hely! Visszatérünk még ide, feltétlenül ki kell próbálnunk néhány fantasztikusnak ígérkező kávét!

DSC01435.JPG

DSC01441.JPG

Ha már telenyomattuk magunkat ízletes szénhidrátokkal, elnéztünk a Norbi Update pékség felé, ahol Kun Frigyes, a pékség tulajdonosa fogadott minket. A Norbi franchise alapján – illetve annak segítségével Frigyes megnyitotta saját üzletét, ahol az update termékeken kívül kávékülönlegességekkel is szolgál! (Ez ma egy ilyen nap, elnézést a nem kávésoktól… ) De ne rohanjunk ennyire előre! Update… Igen, jól tetszenek emlékezni, ez az, amitől FOGYNI lehet! Frigyes például 25 kg-ot adott le egy év alatt – és egyáltalán nem úgy beszélt azokról az időkről, mint aki végigélte a sötét középkort… Evett ő, de csak válogatott update termékeket! Valami akkor mégis lehet ebben… Talán hatásosabb, mint a diétás kóla nyakalása abban a reményben, hogy az nem hízlal! (Elnézést azoktól, akiket ez sokként ér, de cudar sok kimutatás készült arról, hogy talán károsabb, mint az eredeti!) Mindegy, erről többet is írunk majd, ha Atlantában járunk, a cég központjában és Muhtar Kent vezérigazgató úr kalauzol minket a gyárban… Tehát az Update-termékek jótékony hatására maga Kun Frigyes az élő példa! És az a számtalan vendég, aki vissza-visszatér, hogy ebben az üzletben vásároljon élelmiszert! Kaptunk egy klasszikus és egy málnás limonádét, valamint egy lenmaglisztes, kolbászos pizzát. A limonádé limonádé-, a pizza pizzaízű volt, ami nem kis teljesítmény, tekintve, hogy a fogyókúrázok számára így megadatik, hogy ugyanazokat az ízeket érezzék, mintha a „hagyományos” termékeket fogyasztanánk!

DSC01446.JPG

DSC01442.JPG

DSC01438.JPG

 A kínálat folyamatos mozgásban van, cserélődik, figyelve a vevők igényeit, így tartják fenn a folyamatos érdeklődést. És persze – a már említett – kávé…  A Has Bean a világ öt legjobb kávéjának egyike, s Frigyes igyekszik közkedveltté tenni itt Egerben is. Egyéni pörköléssel, egyéni ízeket produkáló csúcskategóriás kávékról van szó, amik limitált szériában kaphatók – legközelebb talán mi is megkóstoljuk, most nem volt rá alkalom, ugyanis megköszönve Frigyes vendéglátását már siettünk is kellett a Török Fürdőbe, ahol mindketten Hamam-masszázsra voltunk meginvitálva.

DSC01457.JPG

DSC01461.JPG

DSC01462.JPG

DSC01458.JPG

DSC01468.JPG

DSC01466.JPG

A Török Fürdő  épületét a törökök építették (bármily meglepő is a neve hallatán), 1610 és 1617 között. Az adott kor hangulatát idéző épületben ma is számtalan turista megfordul, köszönhető ez többek között a rendelkezésre álló kezelési lehetőségeknek is (változatos elektroterápia , komplex fürdőterápia, gyógytorna, masszázs). Különböző méretű és hőmérsékletű medencékben töltheti az ember az időt, miközben például masszázsra vár. Nagy furfangosan erre „kanyarintottuk” a bejegyzés fonalát, ugyanis a már említett Hamam-masszázsról lesz szó! A hamam tradicionális török fürdő, a méregtelenítés egyik legkellemesebb formája. A testi megtisztulás mellett végbe megy egyfajta lelki és szellemi felfrissülés, valamint tisztulnak a spirituális érzékek is. A hamam rituálé a hamam masszázzsal teljes, ahol a masszázst előmelegített márványlapon, masszírozó kesztyűvel végzi a masszőr. A ledörzsölést követően a bőrön lévő szennyeződéseket, olíva olajos szappanból nyert selymes habbal, simító mozdulatokkal lazítja fel, majd átgyúrja az egész testet. Ezután hideg-meleg víz váltakoztatásával frissítik és tisztítják meg a vendég testét. A masszázs előtt van egy kis „beugró” – vagyis, aki kibír legalább tíz percet a gőzben, és a bőrének pórusai a kitágulás mellett döntenek – már mehet is erre a csodálatos masszázsra. Külön-külön részesültünk a kezelésben, így amíg egyikünket gyúrták, a másik szabadon lubickolhatott a rendelkezésre álló medencékben. Egy biztos: masszőrrel szkanderozni… soha! Mindkettőnkön olyan intenzitású és technikájú tisztítást, masszázst végeztek, hogy az csuda! Katartikus élményben volt részünk!  Aki Egerben jár, nézzen el a Török Fürdőbe és ne hagyja ki ezt a szolgáltatást!

DSC01484.JPG

Még a hamam hatása alatt ültünk be vacsorázni a Macokba – ismét a teraszra, mert az elcsendesedő város látványa csak még kellemesebbé teszi az élményt. Reni spenótos tejszínes gnochetti-t rendelt, majd grillezett házi füstölt gomolyát pesztós salátával, Bálint kovászos uborka krémlevest kolbászmorzsával, másodiknak paprikás csirkecomb roládot kolbász morzsás túrógombóccal. Desszertnek madártejet kértünk házi karamell fagyival és Brownie-t, szatmári szilva fagyival.

DSC01488.JPG

DSC01490.JPG

DSC01497.JPG

DSC01501.JPG

Vámos Attila 2008-as Syrah-ját (száraz vörösbor) kóstoltuk meg a Macsinka János által ma estére komponált ételkülönlegességek mellé, s tökéletes hangulatban telt az esténk.

DSC01479.JPG

Mivel imádjuk a filmeket, nagyon kíváncsiak voltunk már, milyen az Egri Kertmozi! A program 2-3 helyen tartalmaz filmnézést, s ma volt az első alkalom. Amit Eger szempontjából fontos megemlíteni: nagyszerű dolog, hogy van egy ilyen kis létesítmény – nappal autók parkolhatnak a vászon előtt este viszont a filmeké a főszerep. Szabadtéren fut a dolog (a szemfülesebbek kiszúrhatták az előbbi sorok között a „kerti”-kifejezést), fehér műanyagszékeket raknak ki létszámtól függően, két óriási hangszóró nyomatja a decibeleket és egy tűéles képet produkáló gép tolja a vászonra az anyagot. Hatalmas képméret, kiváló mozis hangzás, jó levegő, megfizethető jegyár… ja és persze popcorn, üdítő!

DSC01505.JPG

DSC01507.JPG

 Hadd meséljünk kicsit a filmről… lazításképpen! Mert számunkra maradandó élmény…hehe…  A Herkules című produkcióról már hallottunk ezt-azt, így hát egy tipikus hollywood-i agylebontásra készültünk (azokon lehet a legjobbat röhögni!) És nem csalódtunk!!! Az alkotók a meló elején nem tisztázták, hogy újraértelmezni, vagy kiröhögtetni akarják Herkules legendáját, ezért valószínűleg mindenki beleszólhatott egy kicsit a forgatókönyvbe. A story-t nem fogjuk részletezni, mert tulajdonképpen nincs is… így nem áll fenn a spoiler veszély…A Herkulest alakító Dwayne Johnson – mint az másfél óra alatt kiderült-  nagyon tud vicsorogni, hunyorítani, üvölteni és kasír bunkósbottal statisztákat tizedelni. Ugyanakkor deli legény, leginkább egy robosztus, baltaarcú, génmanipulált óvodásra hasonlít, akit azzal szivat a jelmeztervező, hogy mindig rövid bőrszoknyában járatja. Bárkit kinyír, aki az útjába kerül – igazi hős – alkalomadtán még a farkasokból is falvédőt csinál! Kizárólag merev testtartással képes közlekedni, s olyan szinten kigyúrta magát, hogy a két – utólag kiretusált – dinnye sosem esik ki a hóna alól… Mellvértjén saját kockahasának mintázata látható, hogy azonosítani tudja, ha esetleg ellopnák tőle! Mikor teli torokból ordít, látszik, hogy ugyanolyan hibátlan, hófehér fogsora van, mint kollégáinak, valamint szinte biztos, hogy egy kozmetikai cég volt a főszponzor, mert a férfiak szemei ugyanúgy tocsognak a festékben, mint a hölgy szereplőké. A néző olyan örök bölcsességekkel távozik a moziból, mint a „Nem futhatunk el a sorsunk elől”, illetve az „Ahhoz, hogy hős legyél, erősnek kell lenned!”  -  Aki még nem látta ezt a zseniális akciófilmet, annak inkább a sok évvel ezelőtt bemutatott animációs változatot ajánljuk… Kellemesen elnevetgéltük ezt a másfél órát, majd hazasétáltunk az Imola Udvarházba, hogy kipihenjük ezt az igen tartalmasra sikerült napot! 

A nap további fotói a facebook-oldalon:

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.633105696787446.1073741838.622531187844897&type=1

komment


Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.