BAKANCSLISTA HALADÓKNAK - A kilencedik nap Egerben (2014.08.14.)

2014.08.15.

„Minél jobban tapsolunk, annál jobban fúj a szél!” – mondta egy kislány reggel az édesanyjának az Érsekkert kisszínpadán bemutatott Ágacska című zenés mesejáték végén. És milyen jó megfigyelés volt ez a részéről! Amint az utolsó színész is elhagyta a színpadot az Egri Pinceszínház társulatából, az a bizonyos dézsa kiborult odafenn és egy gyors zuhéval lett gazdagabb a város. Továbbra is tagadhatatlan, hogy az időjárás határozottan kultúraérzékeny: Ágacska történetének majd’ egy órán keresztül örülhetett a népes gyermeksereg a ragyogó napfényben, s extra programként közvetlenül az előadás után együtt szaladhatott a család, hogy ne ázzon bőrig!

2014-08-14 10.13.04.jpg

Mondhatjuk, hogy ma egész nap rapszodikus volt az időjárás, de a programunkon ez nem változtatott, vagy csak annyiban, hogy egy-két helyszínre a vártnál kicsit csatakosabban érkeztünk… A hőmérséklet is esett pár fokot, Bálint például mínusz százhúsz fokos hideget is tapasztalt! Mégpedig a Harmónia Szépségszalonban, ahová Szalóki Éva invitált minket, hogy kipróbáljuk a Krio-kabint.

DSC01511.JPG

 Az eseményen dress-code is van, mégpedig a pamut alsónemű! És nem árt hozzá némi bátorság – csupán ennyit tudtunk meg a kezelés feltételeiről, mielőtt átléptük volna a szalon küszöbét. Nagy Dalma személyi edző fogadott minket és avatott be a részletekbe. A Krió-kabin ízületi bántalmakra (prevencióra és fájdalomcsillapításra) használatos, kiváló alvásjavító, és mivel a testet ért sokkhatás után a szervezetből megkönnyebbülésként endorfin szabadul fel, depresszióra is hatásos ellenszer.

DSC01515.JPG

 Az ember beáll egy hengerszerűségbe, igyekszik nem belélegezni a köré áramló nitrogént és néhány percig azt mondogatja magában, hogy „nem fázom, nem fázom”. Egy általános kezelés során mínusz száznyolcvan fokra hűtik le az ember testét három perc alatt. Bálint vállalkozott a feladatra, de mivel kezdő ebben a szakmában – és egészségügyileg sem javasolt egyből a mélyvízbe (vagy inkább a dús nitrogénbe) ugrani -, kiegyeztünk egy másfél percig tartó mínusz százhúsz fokos változattal is. A gép pár másodpercenként fújja a nitrogént, olyankor megzavarodik néhány pillanatra az ember légzése, de semmi több, a dolog egyáltalán nem megerőltető! Hatását úgy 8-10 alkalom után tudja igazán kifejteni (kb. három hónap alatt), s utána a bántalmak fél évre elmúlhatnak. S mivel az eljárás során a szervezet kalóriát éget, a kezelésnek fogyasztó hatása is van!

DSC01521.JPG

Miután Bálint átvészelte ezt a bizonyos sokkhatást, Dalma körbevezetett minket a Szépségszalonban – melynek központja egyébként az Agria Parkban van (ott rendelkezésre áll: masszőr, kozmetika, manikűr, pedikűr, flabelos), de itt is rengeteg hasznos kis gép található, segítségükkel rengeteg testesztétikai kezelés elvégezhető! Ilyen például a rádiófrekvenciás gép, a zsírgyalu (ami első hallásra egy horrorfilm kellékeként képzelhető el, de egyébként egy ártatlan, hasznos jószág). Igénybe vehető itt ultrahangos kavitáció, kriolipolézis, presszóterápia, X-body, egyszóval számtalan szolgáltatás az egészség megóvása érdekében. Persze mindehhez hozzátartozik egy helyes étkezési forma betartása, avagy: hiába jön el az ember a megbeszélt időpontban kristályosítani a zsírsejtjeit, ha előtte töltött káposztát evett zsíros házikolbásszal és az egészet lenyomatta egy jó szaftos csülökkel! Némileg tehát oda kell figyelni a kezelés során, hogy mit vesz magához az ember – a napi 3-4 liter víz például alapvető. Néhány sikertörténet is említhető a kínált szolgáltatásokkal kapcsolatban: volt, aki X-bodyval  öt hét alatt öt kilót fogyott, volt, akinek kriolipolézissel hét centiméter ment le a csípője tájékán.  Megköszöntük Dalmának a körbevezetést, illetve, hogy másfél percig mínusz százhúsz fokkal sokkolta Bálintot, s útra keltünk, hiszen már vártak ránk a HBH Bajor Sörházban, s a kissé „szakadó esős” időjárás ellenére időben odaértünk.

DSC01565.JPG

DSC01552.JPG

DSC01547.JPG

A kerthelyiségben foglaltunk helyet, s igen nehezen választottunk a változatos étlap kínálatából, ugyanis a HBH a magyar konyha specialitásai mellett bajor ételkülönlegességekkel is szolgál! Villámgyors, készséges személyzet sürgött-forgott körülöttünk, s rövid idő múlva már az asztalunkon díszelgett egy kétszemélyes Bajor-tál. Sült csülök, rántott sajt, jércemell HBH, fokhagymás tarja, sült kolbász, sült szalonna, steakburgonya, párolt rizs -nem a kalóriaszegénység jellemezte az általunk választott ebédet… Desszertnek a híres egri gömbpalacsintát kértük, s most már számunkra is világos, miért olyan népszerű édesség ez városszerte! Sajnos elég rövid időt tölthettünk itt, mivel igencsak szorongatott minket a program, de igyekeztünk kiélvezni a Bajor-tál nyújtotta gasztro-őrületet és elidőzni a gömbpalacsinta kivételes ízvilága felett.  A HBH konyhája kifogástalan, külső és belső terei egyaránt hangulatosak, nagyon köszönjük a bőséges ebédet és persze a szíves invitálást!

DSC01558.JPG

DSC01561.JPG

Egy egészen különleges kalandra kaptunk meghívást Németh Zsolttól és Németh Rékától, ugyanis ők az üzemeltetői a Dobó utca 20. szám alatt hamarosan (augusztus 20.-a után) megnyitó szabaduló szobának! Isteni buli! Minimum kettő, de akár nyolc fő számára is! Megnyitás előtti tesztjátékon vehettünk részt és rettenetesen élveztük!

DSC01566.JPG

DSC01575.JPG

 Aki látta a Fűrész-sorozat bármelyik részét (mi valamennyit megnéztük), ismerős lehet számára a „játék”, csak ott több liter vérre megy, jelen esetben pedig csupán időre. A játékosok egy föld alatti térbe – egy pincébe – kapnak bebocsátást, s egy órájuk van kijutni onnan, miközben a játékmester kamerákon figyel,  alkalomadtán némi segítséggel látja el őket a pincében elhelyezett monitorokon. Különböző logikai feladatok várnak itt megoldásra, amiket most a dolog lényege miatt nem részletezünk, nem illene poénokat lelőni (különösen a megnyitó előtt). Cél a kijutás! A feladatok abszolút erőszakmentesek, minden feladvány logikán alapul, számzáras és kulcsos lakatokkal, csavaros fejtörőkkel. Mindez tökéletes – olykor némileg félelmetes - díszletekkel, folyamatos akusztikai effektekkel, de állandó játékmesteri felügyelet alatt. Eszelősen jó szórakozás, mi kb. 65 perc alatt jutottunk ki! Igen nehéz segítség nélkül végigjátszani ezt a játékot, de így is akad fejtörő bőven! Lineáris játék, tehát nem lehet benne átugrani a feladatokat, mivel egyik a másikból következik. Egészen egyedülálló szórakozás, nagyon jó csapatépítő program is lehet, kiderül, mennyire képes összetartani, együttgondolkozni az adott közösség. Halál ciki lett volna, ha két éves házasokként bennragadunk – most hogy a fenébe íródna a blog… - vagy nyolc órán át szenvedünk egy számzáras lakat kombinációjával, s másnap a sajtó lehozza, hogy „Kalandszobában éheztették a házaspárt!” – szerencsére nem így történt, sikerült gördülékenyen együtt dolgoznunk, valamint játékmesterünk, Réka mindig jókor lendített tovább bennünket a következő feladatra! Az országban csupán néhány hasonló kalandszoba működik, az egri mindenképpen kipróbálandó! Weboldalukon: http://eger.exitpointgames.hu/, vagy Facebook-oldalukon többet is megtudhattok az új őrületről: https://www.facebook.com/ExitPointGamesEger?fref=ts

DSC01587.JPG

És most… vendéglátás a négyzeten… vagy köbön… vagy… kinek hogy tetszik… az a helyzet, hogy a Szépasszony-völgyben, a Ködmön Csárdában vacsoráztunk! Hölgyeim és uraim… ezek nem viccelnek… itt nagybetűs VENDÉGLÁTÁS folyik! Sike Zoltán volt a pincérünk, s enyhe kifejezés azt állítani, hogy vérprofi vendégkényeztetésben volt részünk (s ami még nagyobb szó: láttuk, hogy ez nem csak a mi esetünkben van így, Zoltán – kiváló vendéglátó módjára – mindenkivel ugyanolyan készséges és előzékeny, mint velünk). De az egész személyzetről el lehet mondani, hogy emberfeletti teljesítményt nyújtanak: az egyszerre hat tányérral való szlalomozást, a folyamatos sürgés-forgást még nézni is fárasztó! Hát kérem… van, akinek a vendéglátás a vérében van…  ma láttunk erre példát bőven! Mennyivel jobban esik az étel (pláne az ital), ha fiatalosan, mosolygósan kínálják! Ha olyan a pincér, mint egy profi táncos: bármilyen flikk-flakkot megcsinál és közben úgy tűnik, mintha ez cseppet sem lenne megerőltető számára!

DSC01607.JPG

 Zoltán folyamatos ital ajánlatainak nem lehetett ellenállni… fogyasztottunk többek között  birsalma és kökény pálinkát a Szicsek Pincészettől, Rosé-t a Varsányi Pincészettől, Egri csillagot Gál Lajos Pincészetéből, Egri Kékfrankost a Kőporostól, Thummerer Vilmostól egy Egri Királyleánykát, Édes Egri Muskotályt a Sike Pincészettől. Persze mindezt nem palackjával és nem egyszerre… Ételek terén is rábíztuk magunkat Zoltánra – s nem tudott hibázni… minden, amit javasolt, beváltotta a hozzá fűzött ígéretet. Ez így nem is vacsora volt, hanem RITUÁLÉ – aminek része volt egy-egy Legényfogó leves (tejfölös-kapros raguleves), majd Reni részéről egy baconba göngyölt csirkemell juhtúrós sztrapacskával, desszertnek túró mousse, Bálint részéről baconbe sült sertés szűzpecsenye tejszínes gombával, majd bécsi almás-diós rétes. Mindehhez a cigányzenekar muzsikája szűrődött át a szomszéd teremből – magyar nóták, Zorba, és egy kis My fair lady is becsúszott!

DSC01613.JPG

DSC01624.JPG

DSC01621.JPG

DSC01637.JPG

DSC01644.JPG

DSC01655.JPG

DSC01652.JPG

DSC01647.JPG

DSC01662.JPG

 A Ködmön egyébként négy csillagos wellness szállodaként üzemel, éttermében kizárólag egri borokat kínálnak, rendelkezik egy százötven fős terasszal, egy százhatvan fős palotateremmel, ötven fős kisteremmel (ahol mi is helyet foglalhattunk), s igazi különlegességként egy százötven fős színházteremmel (ahol például Eszenyi Enikő is fellépett már). A konyha magyar specialitásokkal szolgál, olykor próbálkoznak új ételekkel is, vagy épp felújítják a régieket. Az egyik polcon pedig ott díszeleg a XVIII. Egri Bikavér Ünnepen (2014-ben) kapott – második helyezettnek kijáró – serleg, a legjobb étel díja, amit az étterem a szarvasgerinc bikavéres gyümölcsmártással, zöldfűszeres polentával – ajánlatával érdemelt ki. Köszönjük a Ködmön Csárdának – és persze Zoltánnak a ma esti rituálét, megtudhattuk, mi a vendéglátás felsőfoka! Három órára el is felejtettük minden gondunkat, átadtuk magunkat az élvezeteknek… Kedves olvasóink! Ha valaha a Szépasszony-völgyben jártok, térjetek be ide! Le fog esni az állatok! Hazafelé baktatva azon gondolkoztunk, hogy önthető szavakba a ma esti élmény… nem is tudjuk… de megpróbáltuk…

A nap további fotói a facebook-oldalon:

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.633603516737664.1073741839.622531187844897&type=3

komment


Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása