ÉS MÉG BAMBI IS KAPHATÓ... - A tizennegyedik nap Egerben (2014.08.19.)

2014.08.20.

Egy borkóstolóval töltött este után mi mást csinálna az ember másnap délelőtt, minthogy elfogad egy újabb borkóstolóra való invitálást – így mi is ezt tettük, s egy Szent István Hotel-beli reggeli után nekivágtunk gyalog a Kaló Pincének a Kistályai úton. Igen…  ebből következik, hogy a borkóstolást megelőzte egy háromnegyed órás városnézés, mert, mint kiderült, a Kistályai út nem egy kőhajításnyira fekszik a hotelünk portájától… talán úgy 40-50 kőhajításnyira… de odaértünk!

DSC02471.JPG

DSC02461.JPG

 Kaló József szívélyesen üdvözölt minket – már ismertük egymást, líceumi körsétánkkor ugyanis ő kamerázott minket, mivel a Líceum TV munkatársa. És persze oda van a borospincéért, amit bemutatásra szánt! Maga a pince 1891 óta létezik, s legutóbbi felújítási munkálatai 2009-ben kezdődtek meg, ekkor kezdte József édesapjával egy düledező tufafalból újra életre hívni a jelenleg látható borospincét. Sőt, a tervek szerint – pályázatok függvényében – megújulna, továbbfejlődne a pince-project, Józsefnek már kész tervei vannak arra, hogyan rendezze itt be a Kánaánt!

DSC02444.JPG

 A fő cél egy autentikus pince létrehozása (kovácsoltvas elemekkel, megőrizve az „originális” pince-hangulatot), s tradicionális eljárásokkal készített bor és pálinka fogyna itt literszámra! A hely jelenleg is látogatható, sőt bérelhető! József elmondása szerint, - s a pince facebook-oldalának bejegyzései is erről tanúskodnak – nem ritkák itt az „ereszd el a hajamat!”-party-k, ahol megkísérlik decibelekkel bezúzni az égboltot és nem restellnek folyékony nedűvel májat kínozni reggel hét óráig sem! És ebben ez az isteni! A Kaló Pince ugyanis főút mellett fekszik, lakóház nincs a közelben, vagyis a kutyát nem zavarja, ha épp leszakad az égbolt! (Vagy tényleg maximum csak a kutyákat…) Az üres falra vetíteni is lehet – a zöld gyep kiválóan alkalmas a bizonytalan lábon álló vendégek elringatására, egyszóval minden kellék adott egy fergeteges party-hoz – már most is! Ha pedig József tervei megvalósulnak, nagy külső és belső fejlesztések elé néz a pince – úgy legyen!

DSC02447.JPG

DSC02458.JPG

DSC02466.jpg

 Nos, dél tájban igen ritkán szoktunk alkoholt fogyasztani – ne legyünk körülményesek: legfőképp soha -, így meglehetősen összezavarodott a bioritmusunk, mikor az első welcome-drinket (egy ötven fokos pálinkát) hajtottuk fel egymás egészségére. De a borkóstoló, az borkóstoló… így hát igyekeztünk felvenni a tempót! A következőket kóstoltuk: félszáraz Sauvignon Blanc, félszáraz Merlot, félédes Muskotály, Cabernet Sauvignon Rosé. Mivel nem vagyunk sem borszakértők, borlovagok, bor… satöbbik, testességet, savasságot, miegymást igencsak nehézkesen elemzünk, mindenesetre annyit laikusként is ki tudunk jelenteni, hogy valamennyi fajtát érdemes volt megízlelnünk! Megtudtuk Józseftől, hogy borkészítés során szinte mindent kézzel csinálnak, a pince ebben a vonatkozásában is meg akarja őrizni az autentikusságát, s ez lesz a törekvés a jövőben is. Sok szerencsét kívántunk ehhez és persze az építészeti tervek valóra váltásához is, reméljük, mire legközelebb jövünk, megvalósulni látjuk az álmokat! Kaptunk szuvenírként három üveggel az említett borok közül, s József párja , Anikó elszállított minket a strandig, ahol a délutánt töltöttük.

DSC02472.JPG

DSC02473.JPG

DSC02492.JPG

DSC02475.JPG

Annak ellenére, hogy nem volt kifejezetten harminc fok körüli a hőmérséklet, ismét rengetegen voltak a strandon – s mi is csak növeltük a létszámot két fővel. Egy csobbanás után megnéztük közelebbről azt a Keleti platánfát, ami 2012-ben Az év fája-címet nyerte az Ökotárs Alapítvány versenyén – az étkező részek előtt található, nehezen lehet eltéveszteni… különös ismertetőjele, hogy hatalmas és terebélyes (valamint két tábla is jelzi, hogy csodáld meg, mielőtt ebédelni mész, mert másik strandon ilyet nem látsz!).

DSC02480.JPG

 Őszintén szólva, talán jobb lett volna, ha valóban jóllakunk a fa látványával, tekintve, hogy az ebéddel kissé mellélőttünk az étkező soron (direkt nem áruljuk el, pontosan hol – hehe… -, hadd lehessen kibogarászni a facebook-fotóalbumból), a babgulyás és a rántott sajt nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, a csokis, pudingos palacsinta és az egri gömbpalacsinta viszont kiállták a próbát – a szénsavas ásványvizet pedig nehezen lehet elrontani. Pihentünk egy keveset a parton, majd Bálint kihasználta a csúszdázási lehetőséget is. Kiderült: két sor várakozik a csúszdákhoz, - itt most jöhetne egy merészen elsütött gumival-gumi nélkül szóvicc, de tekintve, hogy nem korhatáros a blog, nem sütjük el – tehát külön várakoznak azok, akik gumimatracra huppanva zúdulnak le a zárt csúszdán, és akik matrac nélkül a nyitott pályákra pályáznak. (Igen, ez a pályás alliteráció viszont nem korhatáros.)

DSC02498.JPG

DSC02500.JPG

 A legkisebbek számára a strand végében egy elkerített résznél „Élő dino-show”-t is hirdet a tábla, valószínűleg ennek a főszereplőjét láttuk végigvonulni a medencék között – a figurát mozgató kolléga kánikulai napokon minden bizonnyal teljesen átszellemül, a gumijelmez tesz róla, hogy úgy legyen… tehát a legkisebbek azon kívül, hogy külön gumivárban hancúrozhatnak, rögzített vízifegyverekkel lőhetik egymást, még show műsort is kaphatnak a strand területén! Jurassic-pajtás alakítását végül nem néztük meg, mert még kíváncsiak voltunk a Szent István Hotel wellness-részlegére is, úgyhogy rövidesen elbúcsúztunk a strandtól.

DSC02508.JPG

Isteni az a nyugalom, amit hotelünk (beltéri) wellness részének jacuzzija nyújtani tud. Ebben valószínűleg közrejátszik az is, hogy egyedül voltunk az egész teremben, de a fő oka, hogy alaposan meg van emelve a talajhoz képest, olyan, mint egy szentély, amiben bugyog a víz és a kedves vendég dolga csak annyi, hogy leereszti magát a selymes habok közé (ha ennél több dolga van, az már nem jacuzzi…). Infrakabin, finn szauna, szolárium is található itt, valamint egy nagyobb úszómedence, a kültéri részen pedig szintén egy nagyobb, valamint egy egész pici medence. Masszázs, bőrfiatalító, bőrfeszesítő és alakformáló kezelések is igénybe vehetők, cél a teljes ellazulás, hogy a vendégnek szinte kisimuljon a lelke!  

DSC02519.JPG

DSC02520.JPG

DSC02523.JPG

Pezsgőfürdőzés után lementünk a Trezorba egy svédasztalos vacsorára – választhattunk volna ezúttal is étlapról, de annyira csábítóak volt a kirakott étel ajánlat, hogy amellett döntöttünk. Ettünk végre egy IGAZI babgulyást, aztán Reni egy Carbonara spagettit (azt szokták mondani, hogy ahol ezt jól tudják csinálni, annál a konyhánál minden rendben van – nos, Reni szerint a Szent István Carbonara-ja csillagos ötös), Bálint sült csirkét evett párolt rizzsel, végül pedig csokis sajttortát. Reni  desszertjének nem tudtunk összefoglaló nevet adni… Diós, gyümölcsös… vaníliás…nem tudni, mi, de nagyon ízletes volt! Az a jó a svédasztalos megoldásban, hogy az ember nem érzi kényszerítve magát, vagyis annyit szed ki, amennyiről ő úgy gondolja, hogy el is fogja fogyasztani és így nem játszik szerepet a „na, ezt a pár falatot még legyűröm”-effekt.

DSC02527.JPG

DSC02542.JPG

DSC02547.JPG

DSC02557.JPG

Lejárván a vacsorát elmentünk megnézni a Dobó térről induló fáklyás felvonulást. Hatalmas embertömeg hömpölygött fel a Várba Imre király emléktáblájának megkoszorúzására. Sétáltunk egy keveset, élveztük a város esti fényeit, a friss – kicsit hűvösebb – levegőt. Lassan véget ér a nyár… A szezon utolsó programjai zajlanak, s a holnapi tűzijáték felteszi majd a koronát az itt töltött két hetünkre – ilyesmiken gondolkoztunk, miközben lassan visszaértünk a Szent Istvánba, ahol kiélvezhetjük még az Egerben töltött utolsó napjainkat! Legalábbis idén utolsó…

DSC02567.JPG

A nap további képei a facebook-oldalon:

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.635795946518421.1073741845.622531187844897&type=1

komment


Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása