Szerda

2013.08.08.

Reggel sokáig lustálkodtunk és a hotel svédasztalos reggelije után bementünk a városba ahol hivatalosak voltunk egy ebédre a Senator Házba, ahova Szádeczky Kornélia és Megyeri Zoltán hívott meg minket. Nelly, és Zoltán számos egyéb munkájuk mellett az Útravaló Egerben és környékén című könyv szerzői. 

Az ebéd alatt meséltek Nekünk arról, hogy mivel foglalkoznak. Szívügyüknek tekintik a város sorsát, és ezért megalkották a Eger és a környező városokat legátfogóbban bemutató útikönyvüket. Meséltek a kutatási módszereikről, például arról, hogy rengeteg idejükbe tellett, mire felkutatták az egri borászat történetét, és annak érdekességeit. Sok kutatót, szerzőt kellett felkutatniuk, ahhoz hogy összeszedjenek minden adalékot a témához. És ez csak a könyv egyik érdeme.

 

A kalauz felépítése is nagyon intelligens, több nagyobb fejezetre van felbontva: kezdve Egerrel általánosságban, folytatva a borkultúrával és kulturális ajánlókkal, és a környező városok, települések ( Noszvaj, Mezőkövesd, Szalók, Sirok, Szilvásvárad, stb.) bemutatásával, befejezésül pedig Eger és Eger környékének különlegességeiről, legvégül pedig gasztronómiai ajánlásokról olvashatunk.

Nelly mesélt nekünk arról, hogy Ő évek óta csoportokat vezet, ezért mindenképpen ismeri a turisták gondolatait, vágyait, kérdéseit, és ennek alapján készítették el útikalauzukat. Rengeteg érdekesség található benne! Végre megtudtam mit jelent a Hóstya, amit mindenhol láttam utcatáblákon a városban! Öt séta alapján mutatja be az egri belvárost a könyv, amely mintha ténylegesen egy idegenvezetővel megtett út lenne, hiszen minden történetet megtudunk belőle, minden kérdésünkre választ kapunk, és mindig kapunk egy kis pluszt, egy kis érdekességet.

A másik kiadvány amit ajándékba kaptunk Tőlük az Eger & Baroque című gyűjtemény. A füzetecske egy gyűjtemény, melyben Eger legszebb barokk épületeiről készült fotók (3 kivételével mindet a szerzők készítették) és az ezekhez különböző módon kapcsolható barokk muzsikákból álló album foglal helyet. Hazánkban egyedülálló, hiszen "magyar városról ilyen zenei és képi anyag még nem jelent meg". Bár nem a stílusunk ez a műfaj, a szerzők történeteivel, bemutatásával teljesen elkápráztatott minket ez a gyűjtemény. Erről láthattok az alábbi linket egy összefoglaló videót: 

Ebéd után Bandi bácsi, a Senator ház főnöke bemutatott minket a séfnek, Macsinka Jánosnak, aki mesélt nekünk a Senator ház gasztronómiai oldaláról. November óta dolgozik Ő ott, és akkor újított meg az étlapot, így a régi, megszokott kedvencek mellett, mostmár modern ételek is találhatóak a menüben. Körbefotóztuk Nektek a helyet, de mivel Bandi bácsi nem ért rá, mert nagyon nagy volt a pörgés, ezért a Senator házas cikkünk még várat magára! Azért pár fotót készítettünk!

Ezután Ders hazament, én pedig bementem a városba kicsit bóklászni. Beugrottam Edithez, utána elmentem a Hotel Flórába edzeni egy kicsit. Futottam egy fél órácskát, és kipróbáltam a többi gépet is, utána bemásztam egy kicsit áztatni magam az egyik medencébe. Ezután életemben először kipróbáltam az infraszaunát, ami nagyon jó érzés, szaunázás után pedig jeges fürdővel lehet lehűteni magunkat, ami nagyon szuper volt! 

Jó kis nap volt ez a mai is!

A fotókat IDE kattintva nézhetitek meg

komment


Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása