TALÁLKOZÁSOK – A tizenharmadik nap Egerben (2014.08.18.)

2014.08.19.

Reggeli után első napirendi pontunk egy kis barangolás volt a Líceumban, amit már nagyon vártunk, ugyanis elég régóta szemeztünk az épülettel! Hát igen… jó nagy szem kell hozzá, mert a Líceum már csak ránézésre sem minimalista méreteiről híres, s mint kiderült, belülről is egy letaglózóan igényes építészeti remekmű. Építtetőjének, Eszterházy Károlynak a nevét 1989-ben vette fel.  Jelenleg négy kara van: Bölcsészettudományi Főiskolai kar, Gazdaság- és Társadalomtudományi Főiskolai Kar, Tanárképzési és Tudástechnológiai Kar, Természettudományi Főiskolai Kar.  Bennük összesen  12 felsőoktatási szakképzés, 48 osztatlan tanárképzés szak, 34 alapszak, 38 mesterszak és 2 doktori iskola működik.

DSC02261.JPG

DSC02272.JPG

DSC02266.JPG

DSC02285.JPG

DSC02287.JPG

DSC02269.JPGDr. Vas István főiskolai docens vezetett minket néhány érdekes helyre az épületen belül, többek között a díszterembe, a kápolnába, a gigantikus Főegyházmegyei  Könyvtárba (ahol a legrégebbi könyv egy a pápához írt levélgyűjtemény 1050-ből), valamint megtekinthettünk néhány fizikai kísérletet is árammal, levegővel, lézerfényekkel az úgynevezett Varázsteremben. A Panoráma teraszról megcsodálhattuk az épületet körülevő kilátást, Eger valóban egy kis ékszerdoboz és mi megközelítőleg a közepén állhattunk. A látogatók által is talán a legközkedveltebb az épület kupolájában lévő Varázstorony–ban elhelyezkedő Camera Obscura (periszkóp), ami nem más, mint egy korabeli webkamera, hiszen rálátást biztosít a líceumot körülvevő utcaképre egy zárt szobából, s a tükrök által mutatott képet egy fehér asztalra vetíti. Na, ez aztán HD-felbontás! És a közvetítés sem akadozik, mivel élő egyenesben figyelhető az utca! Hihetetlen, hogy mi mindennel tudtak már akkor is szórakozni az emberek! Mert bevallottan szórakozásra használták! Hogy ne csak mi szórakozzunk, hanem mások is szórakozhassanak rajtunk, adtunk egy riportot a Líceum TV-nek, majd elköszöntünk Istvántól, akinek ez úton is köszönjük az idegenvezetést!  Az épület óriási, gyönyörű és még kb. két napot el lehetne tölteni benne a történetét hallgatva, de már várt ránk a következő programpont.

DSC02313.JPG

DSC02332.JPG

DSC02325.JPG

DSC02307.JPG

DSC02303.JPG

Ha kimondjuk azt a szót, hogy PLÁZA, kinek mi jut eszébe? Fröccsöntött rózsaszín tűsarkú? Popcorn szagú, kólától ragacsos folyosók? Plázacicák?... (és egyéb állatfajták…) Nos, Forgó Zsolt és Nagy Mariann, az Agria Park (Eger Pláza) marketingesei invitáltak meg egy beszélgetésre a délután folyamán. Hogy egy túlnyomórészt a történelme által elhíresült városban mit lehet egy plázával kapcsolatban elmondani? Fogalmunk sem volt erről, egészen addig, amíg Mariann és Zsolt be nem avattak minket.

DSC02338.JPG

DSC02390.JPG

DSC02389.JPG

DSC02387.JPG

DSC02382.JPGAz Agria Park ugyanis nem egy szimpla bevásárlóközpont, ahova csupán shoppingolni járnak az emberek (vagy edzeni a 700 négyzetméteres fitness terembe, ahonnan véletlenül épp a hegyekre látni), hanem egy népszerű közösségi tér is, ahol számos alkalommal rengeteg programlehetőség várja az érdeklődőket! Mellesleg a 2008-ban épült pláza több díj mellett elnyerte az Európa legszebb bevásárlóközpontja-címet is… 

DSC02341.JPG

DSC02349.JPG

Zsolték meséltek nekünk néhány eddigi ötletükről, újításukról és folyamatban lévő projectjeikről is, ők adják meg és alakítják az Agria Park arculatát, illetve gondoskodnak arról, hogy minél változatosabb rendezvényeket látogathassanak az érdeklődők (kulturális, szórakoztató, esetleg a kettő egyszerre…), hiszen az épület mellett számos szabadtéri programra is van lehetőség!  Meglehetősen ritka dolog Magyarországon, hogy egy plázán belül például könyvtár legyen! Itt ez is meg tudott valósulni – és ne csak valami bekamuzott alibi-könyvesszekrényre tessék gondolni, hanem egy komplett részlegre olvasójeggyel, s cakkumpakk mindennel, ami egy könyvtárhoz szükséges. Valamint: és itt jön egy kis épülettörténet: a pláza területén régen egy dohánygyár állt, s bizonyos része még ma is létezik, egybeépült a bevásárlóközponttal – öntöttvas oszlopai mai is láthatók az Agria Park belső tereiben -, ahol ma már múzeumként látogatható ez a részleg. Naná, hogy meglátogattuk!

DSC02351.JPG

DSC02355.JPG

DSC02373.JPGIdőrendi kiállítás, vagyis a legprimitívebb dohánysodrástól a design-os Marlboro-dobozig megtekinthető a nagy „cigitörténet” több állomása is dohánygyártó gépekkel, tucatnyi régi cigis dobozzal, illetve egyéb kellékekkel. A múzeumot elhagyva, a plázában nézelődve számunkra az egyik legszimpatikusabb kezdeményezés az a bizonyos Galéria volt, ahol jelenleg egy hét éves kislány rajzai láthatóak kiállítva. Sem rokona, sem ismerőse ő senkinek, nem lobbizott a kiállítóteremért – a lobbi fogalmát maximum felső tagozatban tanulja majd, perpillanat első osztályos lehet. „Szóval… kitesszük a képeidet, mert… miért ne?” A kislány szeretettel rajzolta, hely van bőven, hadd lássa mindenki! Azért azt ugye érzitek, kedves olvasók, hogy egy nem túl sűrűn előforduló gesztusról van szó?... Ha valakinek van pár kiállításra érdemes cucca, csak tárcsáz egy számot és megbeszéli az ezzel kapcsolatos részleteket.

DSC02381.JPG

DSC02378.JPG

DSC02379.JPGFriss, fiatalos elképzelések jellemzik az Agria Park arculatát, törekvéseit,  s a legjobb az egészben, hogy mindezek nem csak íróasztalnál bizonytalanul szövögetett tervek, hanem folyamatosan megvalósulni látszanak! S bár egy bevásárlóközpont talán önmagát is reklámozza a számos vásárlási lehetőségével, mégis felhívjuk rá a figyelmet, mert úgy érezzük, itt valami más is zajlik a szokásos „neonreklám villogáson” kívül! Akár egriek vagytok, akár csak átutazók, érdemes betérnetek ide! Mariann, Zsolt! Sok sikert a továbbiakhoz is!

DSC02394.JPG

Mivel az ebéd valahogy kimaradt számunkra, uzsonnáztunk egyet a Görög Kávézóban, ezúttal szalámis melegszendvicset ettünk, illetve Reni egy Arcadia (hosszú kávé, méz, mandula, fahéj, tejszínhab) kávét fogyasztott, Bálint pedig forró csokoládét. De nem akármekkorát… Szinte egy kondérnyit… a Görög Kávézóban még mindig nem aprózzák el az adagokat!!!

DSC02404.JPG

Estefelé a Szépasszonyvölgy felé vettük az irányt, ugyanis Sike Tamás invitált minket egy kis borkóstolóra a Pincészetébe! Kazal László Tudományos borkóstolás című jelenetét ismerve (ahol ugye pár perc leforgása alatt majdhogynem merevrészegre issza magát hősünk) – úgy gondoltuk, hogy egy órán belül rajtunk is tapasztalható lesz majd a minőségi bor hatása. De a mai esténk lényege nem az volt, hogy nyakló nélkül vedeljünk és sötétedés után már az asztal tetejéről üvöltve akarjuk megváltani a világot, hanem, hogy szerezzünk némi rálátást bizonyos alapvető dolgokra a borkultúra terén. Ez nem azt jelenti, hogy ezen túl a sarki ABC-be is jegyzetfüzettel járunk és megvetjük azokat, akik áron aluli bort vesznek, mindössze arról van szó, hogy megkóstolhattunk néhány minőségi nedűt Sike Tamás Pincészetében.

DSC02409.JPGElbeszélgettünk Tamással magáról a Szépasszonyvölgyről, az egri borvidékről – az „elbeszélgettünk” egy kicsit nagyképű megfogalmazás részünkről, hiszen legfőképp kérdezni tudtunk, tájékozatlanok vagyunk ezen a téren, készséges borászunk viszont minden apróságra tudta a választ. Időközben Forgó Zsolt is csatlakozott hozzánk, Tamás régi barátja, s biztosított minket arról, hogy bor-témában a legjobb kezekben vagyunk. Hét Sike-borból kaptunk kóstolót: Sauvignon Blanc, 2012-es Egri csillag, 2011-es Egerszóláti olaszrizling superior, Pinot Noirból készült Rosé, Bikavér, 2011-es Syrah superior, 2008-as Pinot Noir-ból készült aszú. Persze nem futószalagon kóstoltuk őket, mint akik hadat üzentek az agysejtjeiknek, ez a néhány bor közel négy óra leforgása alatt került górcső alá.

DSC02418.JPG

Tamás sokat mesélt nekünk a kóstolás technikájáról, illetve arról, hogy éppen milyen ízeket, illatokat érdemes figyelnünk az adott italnál. Mindehhez kiváló vacsorát is kaptunk – Tamás hobbyból főz, s ma este számunkra egy meglehetősen igényes összeállítással készült: Kacsacomb káposztás kockával, kacsamájjal és lilahagyma-lekvárral, desszertnek pedig kókuszos-fehércsokis szuflé csokis meggylekvárral.

DSC02413.JPG

DSC02417.JPGSzóval hobby… Szeretnénk olyan technikával aranyat mosni a folyóból, ahogyan Tamás a hobbyját űzi! Le a kalappal… és persze köszönjük, minden nagyszerű volt! Megtudtuk, hogyan alakult ki a koccintás szokása – akit érdekel és megosztja a facebook-oldalunkat, annak megírjuk privát üzenetben – hehe… nagyon érdekes ám! És nem ér kiguglizni!!! A vörös és a fehér bor közti különbséget – mivel színvakságban nem szenvedünk – külsőre eddig is meg tudtuk állapítani, de, hogy melyik miért olyan, az édes mitől édes, a száraz mitől száraz, mindezekről szintén szó esett. Bort vásárolni ugye tulajdonképpen bizalmi kérdés, hiszen a kifizetett italban benne van a borász egyénisége, törődése, igényessége – végső soron egy lenyomat a személyiségéről! Mi nyugodt szívvel küldünk benneteket a 43-as pincéhez, Sike Tamáshoz, az ő személyisége tízezrével áll palackozva a pincéjében – nem véletlenül – bízhattok benne!

DSC02424.JPG

DSC02431.JPG

DSC02442.JPG

Tamás hazafuvarozott bennünket, így ezúttal végtelenül könnyednek érzékeltük a Szent István Hotelhez való feljutást. Találkozások – ezt a címet adtuk bejegyzésünknek, mert tudjátok, ma csupa olyan emberrel hozott minket össze a prog… ugyanmár, a SORS, akikkel repült az idő, akikkel könnyedén egy hullámhosszra tudtunk kerülni, s egy kicsit mi is egrinek – de legalábbis szívesen látott egri vendégeknek -  érezhettük magunkat! Mert, ha elmegyünk innen, elsősorban nem a város falai, vagy a legendás történelme fog hiányozni, hanem a vendéglátóink, idegenvezetőink, szállásadóink, pincéreink, újdonsült ismerőseink, barátaink! Ez a nap pedig fontos találkozások napja volt…

A nap további fotói a facebook-oldalon:

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.635315169899832.1073741844.622531187844897&type=1

 

komment


Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása