"NEM SZÜLETHET MINDENKI EGRINEK, DE AZZÁ VÁLHAT." - A tizedik nap Egerben (2014.08.15.)

2014.08.16.

DSC01675.JPG

Egy kiadós Macok-reggeli után a Hotel Eger és Park wellness részlegébe kaptunk meghívást, s örömmel tettünk neki eleget. Egy négycsillagos hotelről van szó, de a mi feladatunk ezúttal csak a wellness részleg feltérképezése volt. Tisztázzuk: egy wellness tesztelés tulajdonképpen abból áll, hogy az ember úgy 15-20 percet tölt az egyes medencékben, gondol egyet, átmegy a gőzfürdőbe, ahol kiizzad pár gramm méreganyagot, aztán újra a medencék következnek. Ördögi kör...  A benti részen egy úszó-, egy élménymedence és két jacuzzi várja a vendégeket. Odakinn (elhúzható tető alatt), egy élmény-, és egy gyermekmedence, ahol a következő generáció múlathatja a fülledt nyári napokat. Ezen kívül számos kabin és szolgáltatás elérhető, többek között: infraszauna, gőzfürdő, finn szauna, bio szauna, aromakabin, oxigénnel dúsított só szoba. A vendégek kényelmes napozóágyakon pihenhetnek a medencék mellett, vagy akár az épületen kívül a kondi gépek közelében – amiket ottlétünkkor főleg a gyerekek használtak mászókaként, de attól még jó szolgálatot tehetnek, ha valaki mindenképpen zsírt szeretne égetni a nyári szünet alatt. A kinti medencében különböző helyekről lesből támad a vízsugár – az ember békésen üldögél egy sarokban és egyszer csak psssss… vagy kffffppfff…. szóval egy meglepetésszerű – nagyon kellemes – masszázsban részesül, ugyanis tucatnyi helyen bugyborékol, ömlik, vagy lő ki a víz a falakból. Számunkra a legnépszerűbb a két-, maximum háromszemélyes jacuzzi volt a benti részlegen (meglehetősen őszi hangulat volt városszerte, kellemes volt a meleg, bugyogó víz), amit egy kis izzasztó gőzkabin után próbáltunk ki. Hogy bármelyik vízben volt-e radon (ugye, a kedvencünk), vagy esetleg más kémiai csodatevő elem, erre vonatkozóan nem láttunk kiírást…

DSC01691.JPG

DSC01690.JPG

DSC01701.JPG

DSC01699.JPG

DSC01705.JPGA klassz, lazítós délelőtt után elnéztünk Kun Frigyes Update pékségének kávézó részlegébe (akik egyébként a napokban ünneplik fennállásuknak harmadik évfordulóját, GRATULÁLUNK!). Frigyes ezúttal igazi kávékülönlegességekre vonatkozóan tett egy felajánlást számunkra! Ritkán szoktunk közvetlenül egymás után két különböző kávét fogyasztani… hármat meg pláne! Sőt…  Az igazat megvallva a reggelihez Capuccino-t ittunk, Reni az Update-et megelőzően még beugrott a Békafüttybe egy két perces rövid Espresso-ra, majd Frigyesnél három kivételes minőségű kávét kóstolhattunk közvetlenül egymás után… Mindezt délután kettőig bezárólag. Az enyhe koffeinmérgezés szinte biztosra vehető, de mindent a blogért… Tehát Frigyes elsőként egy Jailbreak Espresso-val kínált minket, aminek a titka, hogy a lefőzés után harminc másodperccel már ajánlatos elfogyasztani, ugyanis addig tud igazán maximális élményt nyújtani, fél perc múlva már veszít az aromájából. Furcsán hangzik, de – mint Frigyestől megtudtuk – cukorbetegség megelőzésére is jó a minőségi kávé! Nem linkelünk be orvosi oldalakat és kémiai kísérletekre sem hivatkozunk,  egyikünk sem biológus, úgyhogy ezt nem fogjuk tudni megindokolni, hiszünk Frigyesnek! Másodiknak egy Capuccino-t kóstoltunk, amiről elmondhatjuk, hogy talán az édesszájúak ennek a segítségével tehetnék meg az első lépést az agyoncukrozott  Capuccino-ról való leszokás terén, ugyanis ez hasonlít legjobban az „eredetijére”(a hozzá felhasznált házi tej édes íze miatt).  Harmadikként  Iwaki-t fogyaszthattunk, ami egy hidegen csepegtetett kávé és nagy előnye, hogy egy hétig nem veszti el az aromáját. Jéggel kaptuk, s megesküdtünk volna rá, hogy alkoholt is tartalmaz – az aromájában van valami, ami pokolian hasonlít rá… de állítólag egy csepp sincs benne! Megköszöntük Frigyesnek ezt az igazán egyedülálló, minőségi kóstolót  – még jó pár óráig el lehetne időzni az Update üzlet által kínált különlegességek között, de rövid időn belül a Macokba voltunk hivatalosak ebédre. Igen, érdekes a sorrend… pár deci kávé és utána az ebéd… de így dobta a gép!

DSC01729.JPG

DSC01730.JPG

DSC01739.JPG

A Macokban menüt fogyasztottunk – ami ebben az étteremben ugyanolyan igényes, mintha az étlapról rendeltünk volna. Mindketten bolognai húsos lasagne-t ettünk, ezen kívül Reni egy tejberizs mousse-t, Bálint pedig libamáj pástétomot, hagymalekvárral. Ebben az étteremben a kiváló minőséget a részletek adják! Mindig pont annyi kolbászmorzsa kerül az ételre, amennyi egy finom aroma-érzethez elegendő, az édesség mindig pont annyira krémes, pont annyira lágy, hogy ne vesszen el egyetlen összetevő íze sem. Nem kezdünk végeláthatatlan gasztro-okoskodásba, érezhető, hogy Macsinka János séf patikamérlegen kísérletezi ki és a legnagyobb odafigyeléssel alkotja meg ezeket a kivételes esztétikai élményt is nyújtó ételkülönlegességeket. Hogy mindezt a menüben is megcsinálja… ez egészen elképesztő!

DSC01741.JPG

DSC01752.JPG

DSC01753.JPG

Délután a Gárdonyi emlékházat tekintettük meg Király Júlia (irodalomtörténész, muzeológus) vezetésével, akitől személyre szóló  idegenvezetést kaptunk – tekintve, hogy az emlékház már bezárt és volt olyan kedves, hogy kinyittatta nekünk. Gárdonyi 1897-től haláláig (1922) itt élt, saját bevallása szerint a ház semmit sem ér, de a panoráma megfizethetetlen. Na, igen… mondhatni, elég minőségi látványt nyújt maga a Vár és a város!

DSC01761.JPG

 De nem csak a kertig jutottunk, bebocsátást kaptunk a házba is. Most őszintén… kézbe fogni eredeti Gárdonyi-iratokat… a MÁV-bérletét… most felejtsük el egy pillanatra a wellness cuccokat és a hatnevű, pikáns kajákat… ezek tényleg kivételes pillanatok! Egy–egy kézzel írt lap áthúzogatva, nyilazgatva… véletlenül pont az Egri csillagoké… Tudtátok, hogy Gárdonyi mindig csak a lap bal oldalára írt, hogy később a jobb oldali hasábon végezze el a javításokat? (Aki tudta, attól bocs…)  Hogy önálló titkosírást talált ki negyvennégy jellel? Némi bulvárhír: az Egri csillagok nagy hibájának tartotta, hogy a karaktereket nem dolgozta ki eléggé (mint az kiderül a titkos naplójából). Gyermekeinek folyamatosan Bornemissza Gergely történeteit kellett mesélnie, s ez szerepet játszott abban, hogy nem sokkal később megírja az Egri csillagokat, amit huszonkét nyelvre fordítottak le, többek között örmény, vietnami és kínai nyelvre is. Polihisztor volt, festett, több hangszeren játszott, több nyelvet is beszélt, folyamatosan írt – még a polcos szekrény belső részére is – mint az később kiderült. Nem élt remete életet – pedig a nagyokos wikipédia is így fogalmaz… -, mindenre nyitott volt, nyelvészeti érdekességeket gyűjtött és egyáltalán mindent, amit hasznosnak gondolt. Az emlékházban az eredeti bútorok tekinthetők meg – beleértve a Dankó Pistától kapott citerát is -, nagy megtiszteltetés volt kipróbálni a díványt „Gárdonyi vendégeiként”! Számos további személyes tárgy is megtekinthető itt – Gárdonyi így fogalmazott: „Falut teremtettem magamnak a városban”. Emberközelbe került számunkra egy legendás alak, köszönjük az élményt Király Júliának! A kertben tavaly elásott időkapszulát sajnos 2063 augusztusában, a felnyitáskor már nem biztos, hogy meg tudjuk nézni, de az utódainknak még összejöhet! Reméljük egyszer ők is útba ejtik majd az Emlékházat!

DSC01759.JPG

DSC01760.JPG

DSC01763.JPG

DSC01770.JPG

DSC01769.JPG

DSC01790.JPG

DSC01781.JPG

És elindult!!! Kezdetét vette a tizenkilencedik Végvári Vigasságok, már a megnyitó is rengeteg embert vonzott a Várba. Dobó István megkapta Habis László polgármester úrtól a város kulcsát, kezdetét vette a játék – biztosak vagyunk benne, hogy jó buli lesz! Volt itt ma ágyúdörgés, török nagykövet (aki önmagát alakította – igen, frankón itt volt élő egyenesben – kb. 450 éve ezt némileg bajosan lehetett volna programba iktatni). Az események sűrűjébe igazán holnap ássuk bele magunkat, izgatottan várjuk, mi-mindent láthatunk majd!

DSC01795.JPG

DSC01839.JPG

DSC01812.JPG

DSC01826.JPG

DSC01835.JPG

A megnyitó után egy könnyed vacsorára vágytunk, így a (török hangulat után) a Görög Kávézóba mentünk, ahol ugye már volt egy jó kis kávéélményünk. Ezúttal nem akartunk újabb koffeinbombát – ha már sikerült átvészelnünk az elsőt – sonkás melegszendvicset kértünk üdítőkkel, ezen kívül Reni egy kókuszos-csokis shake-et, Bálint egy sima csokis shake-et fogyasztott. Az amúgy nagyszerű háromfogásos vacsorák után visszavettünk egy kicsit… A melegszendvicsek elég nagyok és ízletesek voltak, a shake-ek isteniek és kellően tömények. Örömmel olvastuk facebook-on, hogy egy hölgy, egri létére,  eddig nem fedezte fel ezt a helyet (jó, ha olykor tudunk újat mutatni a helyi lakosoknak is). Ezúttal is bátran ajánljuk a Görög Kávézót – ami mellett nyílik majd egyébként a Dobó utca 20-ban a tegnap tesztelt szabaduló szoba!

DSC01854.JPG

DSC01858.JPG

Egész nap lógott az eső lába, estére pedig bőven megkaptuk a combját is… Így az Imola Udvarházban foglaltuk el magunkat a bloggal és egyéb internetes Költözz Egerbe!-cuccokkal. Ez itt az utolsó éjszakánk, holnap reggel költözünk át a Szent István Hotelbe! Imádtuk, hogy az Imola ennyire közel van a Várhoz – és egyáltalán mindenhez, ami a belvárosban van – csodás a kilátás az erkélyről, így ma páholyból figyelhettük, ahogy a jelmezes csapatok bevonulnak a Vígasság-megnyitóra! A személyzet végtelenül előzékeny volt – maradandó élmény a kedves bor és gyümölcs ajándék is, amit az első nap nyújtottak át nekünk! Rohan az idő, ez már a tizedik nap volt! Egyre több élmény… akár szakad az eső, akár nem… Egerben nem lehet unatkozni!

A nap további képei a facebook-oldalon:

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.634053886692627.1073741841.622531187844897&type=1

 

komment


Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása